Wijzigende douaneregelgeving voor import en export van en naar de VK
Door Brexit gaan er dus binnen de logistiek een aantal dingen veranderen. Er treden douaneformaliteiten en douanerechten in werking volgens de WTO-richtlijnen. Er is geen vrij verkeer van goederen meer, voor import en export van en naar de VK is douaneafhandeling noodzakelijk. U hoeft zich geen zorgen te maken, we zorgen ervoor dat uw goederen nog steeds netjes op de bestemming terecht komen. Wel is het handig om te weten wat er precies verandert per 1 januari 2021. We sommen het voor u op.
Bij iedere zending moet een factuur en een paklijst worden meegezonden. Hierop moeten de volgende gegevens staan:
- De datum
- NAW-gegevens van de ontvanger en verzender
- Een contactpersoon met telefoonnummer + e-mail
- De hoeveelheid goederen en een omschrijving van de goederen, inclusief het gewicht (bruto én netto) en de afmetingen.
- Een HS-code van de producten die worden vervoerd
- De waarde (per product en het totaal) van de producten en valuta
- Het land van oorsprong
- Aantal/type verpakkingen of pallets. Let op: in het VK moeten pallets ISPN15-gecertificeerd zijn. Dit geeft garantie dat het hout geen ongedierte bevat.
- Een EORI-nummer en een btw-nummer. Een EORI-nummer kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Let wat betreft de btw op Vergunning artikel 23. Ook deze kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Denk daarnaast aan uitvoeraangiftes en accijnzen.
- De Incoterms. Het is belangrijk om deze met de ontvangers in het VK goed door te nemen, zodat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor welke rechten, plichten en kosten. Bepaal ook altijd tot welke locatie deze condities van toepassing zijn.
We raden u aan om bij uitvoer naar het VK ‘delivered duty paid’ (DDP) te vermijden. In geval van import uit het VK, kunt u dit beter niet ‘ex works’ (EXW) doen. Onder deze condities bent u verantwoordelijk voor de douaneformaliteiten in het VK met mogelijke problemen of vertragingen van dien. Eventuele alternatieve incoterms kunnen onder andere ‘free carrier’ (FCA) of ‘delivered at place’ (DAP) zijn.