fbpx

Hoe bescherm je je vracht tegen schade?

Misschien nog wel belangrijker dan welke manier je kiest om je goederen van A naar B te vervoeren, is het goed beschermen van deze goederen tijdens het transport. Beschadigingen tijdens het laden, vervoeren en lossen wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Goederen moeten elke transportfase ongeschonden kunnen doorstaan.

In het geval van schade beoordeelt de vervoerder / de verzekeringsmaatschappij of de goederen door een deugdelijke verpakking werden beschermd. Laat je dus goed informeren over de verschillende verpakkingsmogelijkheden.

Je goederen moeten zodanig verpakt worden dat ze geschikt zijn voor normaal vervoer en normale behandeling. Kies daarbij ook de juiste pakketgrootte, want dozen die niet vol zitten, kunnen indeuken. Als je de doos te vol inpakt, dan kan deze juist weer openbarsten.

Goederen die zwaarder zijn dan 35 kg moeten op een pallet vervoerd worden. Zorg er dan voor dat de verpakte goederen stabiel op de pallet bevestigd kunnen worden, binnen de randen van de pallet. Dozen moeten stapelbaar zijn en pallets moeten met vorkheftrucks of pompwagens op te tillen zijn.

Hoe bescherm je je vracht tijdens transport

Gebruik beschermende materialen, vooral om ervoor te zorgen dat de inhoud van de vracht niet kan gaan schuiven tijdens schokken en trillingen tijdens het transport. Denk hierbij aan het gebruik van bijvoorbeeld schuim- of noppenfolie, piepschuim, dempers, spanbanden, airbags en hoekprotectie.

Als er verschillende pallets gestapeld moeten worden, is een goede opbouw noodzakelijk voor stabiliteit. Denk hierbij aan gewicht en afmeting, en ga na of de onderste laag de belasting van de bovenste laag aankan. Omwikkel de goederen met palletfolie die je om de onderste rand van de pallet bevestigt; daarmee verklein je het risico dat de lading gaat bewegen of dat de pallet tijdens het transport kantelt.

En wat doe je als je vloeistoffen moet vervoeren? Sla deze in lekvrije containers op, verpakt in piepschuim en afgesloten met een plastic zak. Halfvloeibare, vettige of sterk ruikende stoffen verpak je met zelfklevende tape. Omwikkel ze vervolgens met vetbestendig papier.

Vergeet ook de juiste labels en markeringen niet. Alle zendingen moeten gelabeld zijn met een duidelijke vermelding van afzender en ontvanger op een duidelijk zichtbaar etiket dat aangebracht moet worden op een vlak oppervlak aan de zijkant van de goederen. Vervoer je iets breekbaars? Maak met een label en pijlen duidelijk welke kant van de doos naar boven moet wijzen.

Je doet er verstandig aan om kennis te nemen van de Europese richtlijnen die gelden voor verpakkingen e.d. Neem daarvoor een kijkje op https://kidv.nl/wet-en-regelgeving

Laat je gerust ook adviseren door G&C De Bot Logistics.