De toekomst van pakketbezorging in de stad

We bestellen steeds meer online. Dagelijks brengen pakketvervoerders deze bestellingen rond. Omdat de ontvanger niet altijd beschikbaar is om het pakket aan te nemen, gaat een pakket vaak terug de (vracht)wagen in om vervolgens op een ander moment weer aangeboden te worden. Dit zijn extra kilometers die niet nodig zijn, evenals onnodige extra uitstoot. Voor de verkeersdrukte in de stad is het ook niet bevorderlijk.

Servicepunten en pakketkluizen

Aan enkele alternatieven voor het thuis bezorgen van pakketten zijn we al redelijk gewend, zoals servicepunten waar je je pakket laat afgeven en vervolgens ophaalt. Ook zijn de pakketkluizen in bijvoorbeeld parkeergarages en winkelcentra in opkomst. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar het vermindert ook de verkeersbewegingen, aldus een marktstudie van ACM (Autoriteit Consument & Markt). Het ACM brengt in kaart hoe de bezorgmarkt voor pakketvervoer in Nederland eruit ziet. Daarbij is vooral gekeken naar het laatste stuk van het traject dat een pakket aflegt op weg naar de consument, de zogenaamde ‘last mile’.

Er wordt aan oplossingen gewerkt om dit laatste stuk zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Als pakketbezorgers maar één keer naar een adres hoeven rijden om een pakket af te leveren, bespaart dat immers kosten. Ook draagt het bij aan duurzaamheid en minder verkeer. Vervoerders beschouwen servicepunten en pakketkluizen als goede alternatieven voor bezorging aan huis, omdat ze pakketten dan altijd bij de eerste rit kunnen afleveren. Een landelijk dekkend netwerk van bezorgpunten is daarom wenselijk. De analyse van de ACM toont echter dat het aantal huishoudens met een bezorgpunt op loopafstand tussen de 16 en 52 procent ligt, afhankelijk van welke vervoerder het pakket bezorgt. De ACM pleit voor uitbreiding van het aantal bezorgpunten.

Zeker in het geval van pakketkluizen valt nog veel te winnen. Deze worden nog weinig gebruikt, vooral omdat het concept nog relatief nieuw of zelfs onbekend is voor de consument én de vervoerder. Ook kunnen de investeringskosten een drempel vormen voor het plaatsen hiervan. Een andere reden is dat er vanuit gemeenten voor de plaatsing van pakketkluizen nog geen eenduidige regelgeving is.

Logistieke hubs bieden een oplossing tegen verkeersopstopping in binnensteden, omdat goederen daar kunnen worden overgeladen op andere voertuigen, die vervolgens de bestellingen afleveren. Goederen van verschillende leveranciers worden gebundeld en zoveel mogelijk in één keer bezorgd. Er worden initiatieven ontwikkeld van hubs die goederen vanuit vrachtwagens overladen op elektische bestelwagens en zo de stad bevoorraden.

Met het oog op de toekomst zijn deze ontwikkelingen goed voor het milieu. Dat goederen in dit geval overgeladen worden, betekent echter wel dat het goed is om na te denken over hoe je je goederen vervoert. Zijn de dozen stevig genoeg? Het risico op beschadigingen vanwege het overladen is aanwezig. Ook qua tijd en kosten kan het gevolgen hebben, omdat je goederen een omweg maken naar het distributiepunt. Dit kan vertraging opleveren, evenals extra kosten vanwege meer mankracht die er met het vervoer gemoeid is.

Ondanks dat G&C De Bot Logistics al generaties actief is, zijn we altijd bezig met de toekomst. Ben je benieuwd hoe de toekomst er voor jouw transport uit ziet en hoe je nu al je voordeel er mee kunt doen door voorop te lopen? Neem gerust contact op met G&C De Bot Logistics als je je hierin wil laten adviseren.