fbpx

 

De invloed van de coronacrisis op het goederentransport via de luchtvaart

In vrijwel alle sectoren zijn de effecten van het coronavirus goed zichtbaar. Zo ook in de luchtvaart, waarin wereldwijd veel passagiersvluchten gecanceld werden.

Het cancellen van deze vluchten heeft een groot effect op het vervoer van goederen gehad. De helft van het wereldwijde vrachtvervoer gaat namelijk via het ruim van passagiersvliegtuigen. De capaciteit in de luchtvracht nam dus ineens sterk af, ook al vonden op Schiphol in april in vergelijking met vorig jaar 63 procent meer vrachtvluchten plaats.

Ondanks de extra vrachtvluchten werden tarieven omhooggstuwd door het grotendeels wegvallen van vrachtcapaciteit aan boord van passagierstoestellen. Vrachttarieven werden hierdoor soms tot drie keer zo hoog als normaal.

De internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart (IATA) meldde in het begin van de coronacrisis dat het aanbod van vrachtvervoer per vliegtuig in april te krap was ondanks een historische daling van de vraag. Vliegtuigmaatschappijen bedachten oplossingen zoals passagiersvliegtuigen vol te laden met goederen, ook óp de stoelen waar normaal gesproken een passagier zou zitten.

 

De invloed van de coronacrisis op het goederentransport via de luchtvaart

Volgens IATA daalde de vraag naar luchtvrachtvervoer in april met 27,7 procent ten opzichte van april 2019. De capaciteit daalde in dezelfde maand nog harder, met 42 procent. Het aanbod van laadruimte in passagierstoestellen kromp volgens IATA met driekwart. Dit werd slechts deels opgevangen door het grotere aanbod van vrachtvliegtuigen.

De luchtvrachttarieven dalen inmiddels weer langzaam. Er blijft wereldwijd een tekort van rond de 20 procent aan luchtvrachtcapaciteit, met grote regionale verschillen. De markt herstelt de komende maanden weliswaar, maar niet tot het niveau van voor de coronacrisis. Om dit te ondervangen, stelt ondernemersvereniging Evofenedex voor om de tijdelijke regelingen die vanuit de Europese Commissie zijn ingevoerd om meer vrachtvluchten toe te laten voor een langere periode aan te houden. 

De luchtvaart staat dus voor behoorlijk wat ontwikkelingen, zeker in deze tijden. We houden de actualiteiten continu in de gaten. Heeft u goederen die per luchtvracht verzonden moeten worden? Laat u door ons adviseren. Als luchtvaartspecialist beschikken we over een wereldwijd netwerk aan luchtvrachtagenten, waardoor we uw goederen door een gecertificeerd luchtvrachtexpediteur snel en vakkundig op de juiste bestemming kunnen afleveren.